Violence contre les Rroms à Gyöngyöspatán – avril 2011

New clashes between Roma and right-wing radicals in Hungary

monstersandcritics.com

Apr 27, 2011,

Budapest – A new round of clashes in the remote village of Gyongyospata on Tuesday broke out, with fistfights between Roma and right-wing radicals.

Five people were injured, Hungarian news agency MTI reported, citing police officials. Several people were arrested. A pro-Roma solidarity group said on the internet social website Facebook that combat units of the police had circled the town.

It was not clear what triggered the newest outbreak, which has been simmering for weeks in the region.

Over the Easter weekend, nearly 300 Roma fled the village because a right-wing radical group planned to hold paramilitary training there. The Hungarian Red Cross bussed out hundreds of Roma women and children to safety. Read more…

Nuevos enfrentamientos se dan entre gitanos y neonazis en Hungría

EL UNIVERSAL

miércoles 27 de abril de 2011

Budapest.- Gitanos y neonazis se enfrentaron esta noche en la localidad húngara de Gyöngyöspata, en hechos que dejaron cinco heridos y varios detenidos, según fuentes policiales citadas por la agencia de noticias MTI.

A través de la red social Facebook un grupo de solidaridad con la minoría gitana de la etnia roma indicó que tropas policiales habían rodeado el lugar, destacó la agencia Dpa.  Mas…

 Gyöngyöspata – Négy sérült egy bunyóban – több száz rendőr a faluban

kisalfold.hu

2011.04.27.

Értékelem a cikket!

Verekedés tört ki a Véderő elnevezésű szervezet és a helyi romák egy-egy csoportja között. Egy súlyos sérült. Rendőrök érkeztek a faluba.

Verekedés tört ki a Heves megyei Gyöngyöspatánkedd este, négyen megsérültek, egyikük súlyosan. Több száz rendőrt vezényeltek a faluba, több embert előállítottak.

A konfliktus a Véderő elnevezésű szervezet tagjai és a helyi romák egy csoportja között robbant ki, eddig pontosan nem tisztázott okból.

Horváth Aladár a helyszínről az MTI-t arról tájékoztatatta, hogy este fél tízkor tört ki tömegverekedés, miután terepszínű egyenruhások kövekkel megdobáltak a cigánysoron egy házat. Elmondta, ezt megelőzően messziről ismeretlenek mutogattak és fegyvernek látszó tárgyat szegeztek a cigányokra.

Az Indexnek Radó János, a Roma Polgárjogi Alapítvány helyszínen tartózkodó munkatársa azt mondta, kedden több egyenruhás Véderő-tag szivárgott vissza. Ők, valamint a velük szimpatizáló gyöngyöspataiak egész nap provokálták azokat a romákat, akik nem a cigánysoron, hanem a falu központjában élnek.

A Roma Sajtóközpont (RSK) a történtekről azt írta, hogy kedd este a rendőrségi figyelem lankadását kihasználva verekedést provokáltak Gyöngyöspatán militáns csoportok tagjai. Úgy tudják, hogy délután a Véderő és a Betyársereg tagjai nagyobb számban jelentek meg Gyöngyöspatán.

Horváth László Heves megyei kormánymegbízott is a helyszínre utazott, és a településen több utcát is bejárt, majd az MTI kérdésére azt mondta: láthatóan kezelhetetlenné vált a helyzet. A kormánybiztos szerint « véget kell vetni a politikai katasztrófaturizmusnak, ide torkollott az a politikai fesztivál, ami március elején elindult ». More…

Plus d’infos en hongrois

~ par Alain Bertho sur 27 avril 2011.

Laisser un commentaire